- Ossaart

Ga naar de inhoud

Volksdansen


Jongensdansen

De Zwaarddans in Vlaanderen
 
Zwaarddansen, een oude verloren gegane traditie uit onze streken zien opnieuw het levenslicht. De  eerste verwijzingen naar het bestaan van zwaarddansen vindt men terug  in de stadsarchieven van Brugge. In het jaar 1389 werd een betaling  gedaan aan de sweertdansers. Een tachtigtal gemeenten van ons land  hadden in de 15e en 16e eeuw een eigen zwaarddansgroep. Bij zo een  reizwaarddans vormen de dansers een ketting die niet mag verbroken  worden. In  de vijftiger jaren werd een eerste zwaarddans samengesteld door Ernest Van Eynde, “De Zevenster”. Renaat Van Craenenbroeck, de leider van volksdansgroep Lange Wapper stelde dan zijn Antwerpse traditionele  zwaarddans samen.

Ook andere zwaarddansen zijn in die periode ontstaan,

De zwaarddans van het land van Waas”, “Were-Di”, “ De Wendelaar” en andere.
Uiteraard  mag de Trawantel, een stokkendans met hoepel, niet ontbreken in deze  opsomming. Deze Trawantel werd ons overgeleverd door de schuttersgilde  van Westerlo die hem nog steeds uitvoeren. Vermoedelijk is deze dans  afgeleid van een oudere zwaarddans. Met onze Speelschaar dansen wij de “Zevenster” en de “Trawantel”. Nieuw sinds 2016 is onze eigen zwaarddans “De Kwelduivel”

Andere mannendansen
Tijdens  de jaarkrans zien wij dat er verschillende feesten plaatvonden. In het  voorjaar hebben wij, Vastenavond, halfvasten, eigenlijk afgeleiden van  VASTELAVOND of vruchtbaarheidsavond. De mensen waren veel meer verbonden  met de natuur dan vandaag het geval is. Om kwade geesten te verdrijven  werden er vuren ontstoken waar me een reinigingsritus had door over de  vuren te springen. Ook rond deze feesten ontstonden dansen. Wij kennen  wel de Engelse morrisdansen maar bestond dit ook in Vlaanderen en de  Nederlanden. Uiteraard  werd ook bij ons door de jonge mannen gedanst met stokken, gezwaaid met  halsdoeken, geslagen met zwepen enz. Bij Speelschaar Ossaart ontstond  een stokkendans, “Bultendans” Bij deze dans wordt er op de grond  geslagen, stokken tegen elkaar geslagen en de dansers maken  verschillende figuren. Dit alles om de kwade geesten te verdrijven en de  goede aardgeesten op te wekken

Copyright © 2015.Speelschaar Ossaart - Designed by Webmaster. Van Giel Peter
Terug naar de inhoud